Gyakori kérdések

Mikor és miért van szükség egy darázsfészek kiirtására?

A darazsak csípése rendkívül veszélyes lehet, főként az arra allergiás személyeknél. Ezen kívül fő kártétele a kórokozók mechanikai átvitele, például élelmiszerek, italok szennyezése. A darázsfészkeket ezért emberi környezethez közel érdemes felszámolni, ha az bármilyen veszélyt jelenthet. Nem szabad azonban szükségtelenül kiirtani egy darázsfészket ott, ahol az semmilyen veszélyt nem hordozhat emberre nézve (pl. erdei lódarázsfészek, amely nem pont egy turistaútvonalon van, földi darázs a mező közepén, stb.).


Érdemes-e tavasszal darazsat irtani?

Nem. Igazán hatékonyan nem is lehet, mivel ilyenkor még nem alakulnak ki a fészkek. Erre szokta mondani a kedves Ügyfél, hogy "de nagyon sok a darázs, valamit kell csinálni". A probléma az, hogy ha nem lehet kifejezetten a fészket lekezelni, akkor ahhoz, hogy a darazsakat elpusztítsuk olyan nagy területet kellene magas dózisú rovarölő szerrel lekezelni, hogy az már a környezetre nézve aggályos lenne, számunkra pedig vállalhatatlan. Ezen kívül még így is erősen kétséges lenne a hatékonyság. Ilyen kérést sajnos ezen okokból kifolyólag nincs lehetőségünk teljesíteni.
Na de mit lehet akkor tenni? Jó megoldás lehet például darázscsapdák kihelyezése. Tudni kell, hogy kora tavasszal (német darázs, kecskedarázs és lódarázs esetén mindenképp) minden egyes csapdázott darázs egy anya, tehát egy potenciális fészekrakó. Így akkor is érdemes használni ezeket, ha így is sok marad a darázs, mivel a befogott darazsakkal a környéken kialakuló fészkek száma valószínűleg csökken. Megoldást jelenthet még, de ez inkább megelőző intézkedésnek számít, hogy ha kifigyeltünk egy darazsat rövid időn belül ugyanoda visszatérni, érdemes lehet egy darázsirtó aeroszollal végezni vele, hogy ne alakíthasson ki ott fészket.


A darazsak lyukon/lyukakon közlekedve közelítik meg, a nem látható fészküket. Okos dolog lezárni a lyukat? Megoldja ez a problémát?

Kérjük bármi mást, csak ezt ne! Ez nemhogy nem oldja meg a problémát, de rendkívül veszélyes lehet és a későbbi darázsirtást is nagyban megnehezíti. A darazsak ilyenkor berághatják magukat akár a lakótérbe is (fészek elhelyezkedésétől függően). A darázsirtást pedig sokkal komplikáltabbá és drágábbá teheti.


Rengeteg a darázs egy bizonyos helyen, lyukon, résen, stb. közlekednek. Az irtásukhoz szét fogják bontani az adott burkolatot, tetőt, falat, stb.?

Nem. A legritkább esetben történik csak bontás, például amikor a gipszkarton már menthetetlenül elázott a fészek alatt. Az irtást szinte mindig bontás nélkül végezzük, az épületekben kárt nem teszünk. Ehhez speciális technológiával rendelkezünk.


Megtörtént az irtás, de még mindig vannak darazsak. Mennyi idő míg teljesen eltűnnek?

Látható fészek esetén ez órák kérdése, esetleg egy nap. Rejtett fészeknél általában maximum 72 órát szoktunk ígérni, de előfordul olyan szélsőséges eset (nagyon ritkán, mikor rendkívül nehezen hozzáférhető helyről van szó) amikor akár 1 hét is szükséges a fészek 100%-os kipusztulásához.


Zümmögést, kaparászást hallok a falban, mennyezetben, esetleg már a burkolat, gipszkarton is elszíneződött. Ezt darazsak okozzák?

Valószínűleg egy komolyabb darázsfészekről lehet szó, elképzelhető, hogy már nem lehet bontás nélkül megoldani a problémát. Nem javasolt a szobában tartózkodni, házi praktikákkal próbálkozni ilyenkor nagyon veszélyes.


Milyen napszakban irtjuk a darazsakat?

Gyakorlatilag bármikor irthatnánk, de célszerűbb munkaidőben, például 8-19 óra között végezni a műveletet, mivel például lyukon közlekedő darazsak ilyenkor figyelhetők ki leginkább. A napközbeni darázsirtás teljesen veszélytelen számunkra, mivel professzionális védőfelszerelést használunk.


Miből áll a garancia és meddig tart?

Alapvetően darázsirtás során fészket/fészkeket kezelünk. Ezek lehetnek rejtett, vagy látható helyen. Mindkét esetben garantáljuk, hogy a kolónia teljesen kipusztul. Az általunk alkalmazott módszerek és irtószerek, továbbá a darazsak életmódja lehetővé teszik, hogy munkánkra 6 hónap garanciát vállaljunk. Lényegében ez azt jelenti, hogy amelyik évben elvégezzük a darázsirtást, abban az évben ott nem keletkezhet újabb fészek. Ha mégis így lenne, vagy például rejtett fészek esetén a darazsak mozgása megadott időn belül nem szűnik meg, úgy az irtást díjmentesen megismételjük (akár többször is, bár erre eddig még nem kellett, hogy sor kerüljön).

A darázsirtásra vállalt garancia az adott fészekre, fészkekre és annak helyére (rejtett fészkeknél a berepülési pontokra) vonatkozik. Nem tudunk garanciát vállalni az adott területen megjelenő/átrepülő/vizet kereső/stb. darazsakra, amelyek fészke máshol található.


Amennyiben a fentieken felül bármilyen más kérdése akadna, kérjük tegye fel nekünk e-mailben! Címünk: info@darirt.hu